Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar met onze oudste is haren wassen een ramp. Zodra het er ook maar op lijkt dat we misschien haren gaan wassen, vliegt ons zoontje in paniek-modus. Soms lukt het wonderwel goed om hem er rustig doorheen te praten, maar vaak ook niet. Dus dan ga je dingen proberen….

Nog even mijn haartjes wassen – Jörg Mühle // Uitgeveri: Gottmer

Een van de oplossingen die we zochten was om een boekje te kopen over haren wassen, als aanknopingspunt om erover te praten. Ok ok, misschien was het ook wel een beetje zo dat ik dit boekje zag en een excuus zocht om nog weer eens een boekje voor mijn kinderen te kopen. Maar echt, het idee dat alles wat wellicht het haren wassen minder vervelend maakt mooi meegenomen is speelde een grote rol.

Nog even mijn haartjes wassen vertelt via eenvoudige en aansprekende plaatjes het verhaal van klein konijn die in bad gaat. Op iedere pagina is één handeling uitgelicht, met de nadruk op het wassen van de haartjes: het inzepen met shampoo, afspoelen met de douche, handjes voor de ogen voor spetters…

Wat het boek zo aansprekend maakt voor dreumesen en peuters is dat iedere pagina ook iets van de lezer vraagt: je roept samen klein konijn zodat hij weet dat hij in bad kan, je zeept hem in, je droogt hem af, etcetera. Het is een verhaal met humor (inclusief grapje voor de kinderen én een klein beetje voor volwassenen). Dit maakt dat kinderen die liever niet in bad gaan op een gemoedelijke manier leren over de volgorde van jezelf wassen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik altijd sceptisch ben over het soort boeken die de interactie tijdens het lezen meer voorkauwen dan ik eigenlijk zou willen. Maar de kinderen vinden het geweldig. En daardoor lezen wij Nog even mijn haartjes wassen altijd met veel plezier. Langzamerhand raak ik zelf ook overtuigd van een mix tussen dit soort meer gestuurde boekjes en de meer klassieke verhalen die wat meer van de voorlezer vragen. Het is toch wel érg leuk om ook op deze manier samen te lezen.

Helpt het ook voor dat haren wassen? Niet helemaal. Het werkt bij ons tot op zekere hoogte. Soms is het dé manier om hem door het hele proces heen te praten en te zorgen dat hij voordat de paniek toeslaat begrijpt dat de handen voor de ogen helpt tegen de spetters. Maar eerlijk toegegeven: het blijft een onderneming die nog steeds niet altijd zonder tranen verloopt.

– – –

Nog even mijn haartjes wassen is een van de boeken uit de prentenboeken top tien van 2018. Dus zet hem alvast op je lijst voor de nationale voorleesdagen! Net zoals Slaap maar fijn, bouwterrein trouwens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *