Tijdens de Kinderboekenweek blog ik iedere dag over een kinderboek. Vandaag: Slaap maar fijn, Bouwterrein van Sherri Duskey Rinker en Tom Lichtenheld.

– – –

Slaap maar fijn, bouwterrein - Sherri Duskey Rinker en Tom Lichtenheld
Slaap maar fijn, Bouwterrein van Sherri Duskey Rinker en Tom Lichtenheld // Vertaald door: Edward van de Vendel // Uitgeverij: Moon, 2016

Afgelopen zaterdag kocht ik best een aantal boeken voor kinderboekenweek. Ik ging de drie boekenzaken af die ze hier in ons kleine stadscentrum hebben. Overal kocht ik iets. Toen ik bij de laatste winkel was beland, vond ik eigenlijk per toeval twee boeken die de grootste successen bleken: Welterusten Allemaal van Chris Haughton en het boek waar ik vandaag over schrijf: Slaap maar fijn, bouwterrein.

Ok, ok, dat Slaap maar fijn, bouwterrein een succes zou zijn was echt geen verrassing. Sinds we van het voorjaar de tuin lieten leeghalen door een tuinbedrijf heeft ons zoontje een kleine obsessie met graafmachines. “a-chine”, zoals hij ze toentertijd noemde. Inmiddels is die fascinatie uitgebreid naar andere machines, en weet hij ze prima uit elkaar te houden. Ik moet ook niet per ongeluk een schepauto een graafmachine noemen, want “nee mama, is niet graafmachine, is schepauto”. Hijskranen, takelwagens, alles is leuk. Maar graafmachines blijven favoriet.

Oftewel: als je dan een prentenboek ziet met een graafmachine op de voorkant, dan moet je die meenemen. En wat blijkt? Dit boek gaat niet alleen over een graafmachine, maar ook over andere machines op het bouwterrein: een takelwagen, een bulldozer, een kiepauto, een cementwagen en dus de vertrouwde graafmachine.

In Slaap maar fijn, bouwterrein wens je iedere machine van het bouwterrein afzonderlijk een goede nacht. Kraantje legt nog even de laatste balk op de plek, en geeft dan zijn knuffel een kusje voordat hij gaat slapen. Kiepauto lost zijn laatste lading, voordat hij gaat slapen en snurken. Pim heeft de grootste pret. Het allerleukste vindt hij misschien nog wel dat takelwagen op de schutbladen de zon naar beneden laat zakken, en dat graafmachine de maan de lucht in schept. Dat vind ik trouwens ook een grappig idee.

De tekeningen zijn vrolijk. De pagina’s best druk. De tekst is op rijm wat met een vertaald boek betekent dat het soms net niet helemaal lekker klopt, of dat er wat lastige woorden in staan. Tegelijkertijd zijn sommige zinnen prachtig. “De dag heeft al gedag gezegd”. En Pim stoort zich niet aan de moeilijkere woorden. Soms luistert hij gewoon. Of hij vraagt om uitleg. Maar voornamelijk vindt hij Slaap maar fijn, bouwterrein simpelweg een erg leuk boek. Want er staan bouwmachines in. En nog leuker? Ze krijgen menselijke eigenschappen.

Oftewel: deze open deur bleek een succes. Ik weet wel welk boekje wij de komende maanden heel veel zullen lezen.

1Pingbacks & Trackbacks on Kinderboekenweek: Slaap maar fijn, Bouwterrein van Sherri Duskey Rinker en Tom Lichtenheld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *