Tijdens de Kinderboekenweek blog ik iedere dag over een kinderboek. Vandaag: Waar is Ludwig? van Floor Rieder.

– – –

Waar is Ludwig? - Floor Rieder
Waar is Ludwig? van Floor Rieder // Prentenboek Kinderboekenweek 2016 // CPBN, 2016

Waar is Ludwig van Floor Rieder is het prentenboek van de kinderboekenweek dit jaar. Dat betekent dat het boek speciaal voor deze gelegenheid is geschreven en geïllustreerd en dat hij tijdens de kinderboekenweek voor een kleine prijs (in dit geval 7.95) in de boekhandel ligt.

Het prentenboek van dit jaar heeft een apart design: het is een leporello. Je kunt het doorbladeren als een boek, maar het ook als geheel openvouwen. Omdat Waar is Ludwig? ook nog eens in de vorm van huisjes is gedrukt, ontstaat er zodoende een hele straat.

Ludwig mijn kat is weer eens verdwenen.
Zodra hij de kans krijg, neemt-ie de benen.

In die straat ga je samen met oma op zoek naar Ludwig, de kat van oma. Aan de ene kant van de leporello volg je oma’s zoektocht naar Ludwig, langs de buitenkant van de huizen in haar straat. Aan de andere kant zie je Ludwig’s omzwervingen in diezelfde straat en kijk je bij de huizen naar binnen.

De pracht van dit boek zit ‘m in het design. Het doet zo bijzonder aan. Zodoende heb ik hem eigenlijk ook nog niet durven lezen met Pim. Bang dat er vouwen en dergelijke inkomen. Dit boek gaat lekker nog even in de kast van mama.

Ik heb Waar is Ludwig? natuurlijk zelf wel gelezen. Het is een boek op rijm, waardoor het lekker weg leest. En het is grappig, hoewel die grapjes misschien voor volwassenen beter herkenbaar zijn dan voor kinderen. Zo vertelt Ludwig over het studentenhuis:

Deze kwajongens drinken schuimend geel water
Ik zie hem hier nooit, maar ze hebben een kater.

Het prentenboek van de kinderboekenweek is dus, denk ik, qua tekst niet direct voor de kleinste kinderen. Maar het is wel een ontzettend leuk boek. Vooral het design maakt indruk. En daarvan kan ik me dan weer voorstellen dat het voor kinderen ontzettend leuk is: een boek dat een huisje is en eigenlijk een straat waar je bij ieder huis naar binnen kunt kijken. Ik zou het in ieder geval magisch hebben gevonden. En stiekem heb ik dat nog steeds een beetje.

1Pingbacks & Trackbacks on Kinderboekenweek: Waar is Ludwig? van Floor Rieder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *