Ik zit dus al tijden tegen deze titel aan te hikken. Katoenen Zoogcompressen. Het voelt zo… I don’t know. Niet vrolijk en inspirerend in ieder geval. Maar ik heb er wel degelijk schik van. Dus bij deze..

Persoonlijke achtergrond

Toen ik Pim borstvoeding gaf kreeg ik rond de zes maanden een borstontsteking. En niet een klein beetje. Twee antibioticakuren verder leek het over, maar toch bleef ik iedere paar weken tegen een ontsteking aanhikken. En dus moest ik met 8 maanden een punt zetten achter borstvoeding. Ik deed het met gemengde gevoelens: ik wilde eigenlijk niet, maar voeden was inmiddels zo’n strijd en zo pijnlijk geworden dat ik ook wel een beetje opgelucht was.

Waarom ik borstontsteking kreeg is niet helemaal duidelijk. Wel had ik vaak last van kloofjes, had ik een aantal keer spruw, en zat het er dus in dat er een keer een bacterie binnen zou dringen.

Dus, als ik één grote angst had toen ik bij mijn dochtertje weer met borstvoeding begon dan was het wel spruw, kloofjes en daarmee de kans op een borstontsteking. Want als het even kon wilde ik nóóit meer borstontsteking. Echt, 10x liever een bevalling dan een borstontsteking qua pijn. Ik nam dan ook allemaal voorzorgsmaatregelen: alles wat in contact is geweest met moedermelk gaat meteen in de was, op minstens 60 graden. Ik heb suiker geminderd. Ik probeer vaak kurkuma en kaneel te eten. En ik wilde andere zoogcompressen: niet van die synthetische, maar katoenen.

katoenen zoogcompressen
Links: katoenen wasbare zoogcompressen van Carriwell na 5 maanden gebruik, rechts: de wegwerp katoenen zoogcompressen van Cottons.

Katoenen zoogcompressen

Zodoende dus: katoenen zoogcompressen. Minder broeierig, minder kans op bacteriegroei. En: ook nog eens minder vervuilend, want minder afval.

Ik kocht 2 setjes van 6 katoenen wasbare zoogcompressen van Carriwell (10-12 euro per setje). Daarmee kan ik een aantal dagen vooruit. En in die tijd draai ik toch wel weer een witte was, want: spugende baby en dus een eindeloze hoeveelheid vieze spuugdoekjes en hydrofielen.

Ik vind de wasbare zoogcompressen ideaal. Granted, ze zijn in de aanschaf wat duurder, maar je verdient die kosten echt zo terug omdat je niet keer op keer dozen wegwerpcompressen hoeft te kopen. Overigens heb ik die óók van katoen (van het merk Cottons), voor die dagen dat ik de was niet helemaal heb bijgehouden.

Oordeel

Ik ben erg blij dat ik ervoor heb gekozen om katoenen wasbare zoogcompressen te kopen. Ik heb het idee dat dit milieubewuster is dan wegwerpcompressen. En het is dus minder broeierig dan synthetische zoogcompressen. Wel is het zo dat de wasbare compressen iets meer afsteken in strakke kleding. Voor die dagen dat ik strakke kleding draag, buitenshuis werk en een stoffen BH aanheb gebruik ik dus soms de wegwerpcompressen van Cottons. Die laatsten zitten overigens per stuk verpakt, niet heel milieuvriendelijk dus.

Overigens had ik achteraf wel beter iets meer online rond kunnen kijken. Ik ben nu namelijk gewoon naar de balie gegaan van de dichtstbijzijnde babywinkel en daar hadden ze alleen Carriwell. Online vond ik al snel zoogcompressen van Imse Vimse en Little Lamb die me iets prettiger lijken, plus dat ze van biologisch katoen zijn en dat geeft dan toch nog weer een beter gevoel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *