Tijdens de Kinderboekenweek blog ik iedere dag over een kinderboek. Vandaag: Ik zou wel een kindje lusten van Sylviane Dennio en Dorothée de Monfreid.

– – –

Ik zou wel een kindje lusten - Sylviane Donnio en Dorothée de Manfreid
Ik zou wel een kindje lusten – Sylviane Donnio, met illustraties van Dorothée de Manfreid // Uitgeverij: Gottmer

“Mama, wil kleine krokodil lezen”. Dat zegt mijn tweejarige peuter geregeld. Er zit iets in dit verhaal over een kleine krokodil dat Pim enorm aantrekt.

Bij ons heet Ik zou wel een kindje lusten dus gewoon “de kleine krokodil”, maar de echte titel geeft de inhoud wel een stuk beter weer: de avonturen van een kleine krokodil die graag een kindje wil eten, maar dat van zijn papa en mama krokodil niet mag.

De grap voor ouders zit ‘m er natuurlijk in dat de kleine krokodil van alles als alternatief voor het gewenste kindje wordt aangeboden, dingen die een krokodil in het echt natuurlijk nooit zou eten: bananen, een worstje, een chocoladetaart.. En dat daarnaast datgene wat ons als mensen bang maakt voor krokodillen (dat ze ons op kunnen eten), in dit verhaal als een belachelijk idee wordt gepresenteerd.

Het is de wereld op z’n kop. En ook al weet mijn tweejarige dat rationeel nog niet, toch heeft hij het door. Op zijn manier is dat natuurlijk óók het geval. De krokodil weigert immers precies die dingen te eten die mijn peuter het einde vindt.

Ohja, en het niet willen van iets is natuurlijk ook erg herkenbaar. Het starre en besliste volhouden in het “nee” zeggen (hoewel dat hier iets netter gebeurt dan bij ons rond etenstijd: “nee, dankje mama”). Extra leuk natuurlijk omdat papa en mama krokodil hard hun best doen om de kleine krokodil tegemoet te komen.

[Pssst: dat is natuurlijk niet alles. Ik zou wel een kindje lusten is een grappig verhaal. Met hele vrolijke illustraties. Ik word er zelf ook altijd vrolijk van als ik het voorlees. En dat is best vaak].

1Pingbacks & Trackbacks on Kinderboekenweek: Ik zou wel een kindje lusten van Sylviane Dennio en Dorothée de Monfreid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *