Tijdens de Kinderboekenweek blog ik iedere dag over een kinderboek. Vandaag: Doos van Min Flyte  

– – –

Doos - Min Flyte
Doos van Min Flyte. Met illustraties van Rosalind Beardshaw // Vertaald door: J.H. Gever // Uitgeverij: Gottmer

Pim heeft een heleboel favoriet speelgoed. Maar je maakt hem misschien wel het allerblijst met een doos. En eens in de zoveel tijd is het raak. Dan moeten we bijvoorbeeld een nieuwe stofzuiger en stort Pim zich op de doos. Die dan vervolgens ook niet meer uit de kamer komt totdat het echt niet meer gaat (lees: hij is stuk na al het spelen, of we hebben er gewoon genoeg van na wekenlang om het ding heen stappen en stoppen hem stiekem ’s avonds bij het oud papier).

Voor Pim kan een doos echt van alles zijn: een bed, een stoel, een garage (voor de loopfiets), een boot, een huisje voor de knuffel, en ga zo maar door. Dat is natuurlijk precies het leuke aan dozen. En daar gaat dit prentenboek over.

Op de eerste pagina van Doos ontmoeten we Thomas. Hij heeft een klein doosje met daarin een trommel. Op de pagina’s die volgen komen steeds weer kinderen in beeld die allemaal een doos hebben met iets daarin. Uiteindelijk zie je de kinderen niet alleen met hun speelgoed spelen, maar juist ook met de dozen. Opgeteld zijn er namelijk een heleboel dozen bij elkaar. En daarmee kan natuurlijk van alles gemaakt en gespeeld worden.

Doos is een flapjesboek. En een uitklapboek. En door die hulpmiddelen wordt het een heel vrolijk en grappig boek. Die vrolijke uitstraling wordt nog verstrekt door de kleurrijke tekeningen van Rosalind Beardshaw.

Overigens is het voor Pim’s leeftijdsgroep (2 jaar) ook best een beetje een spannend boek. Wat zou er in de doos zitten? Wat zou er gebeuren als je de pagina uitklapt? Doos speelt dus heel erg in op de nieuwsgierigheid en ontdekkingslust van peuters. En daarmee wordt het een heel plezierig boek om te lezen.

En Pim? Hij vindt het een heel leuk boek. Hoewel het hem natuurlijk op zich niet verbaasd dat je van alles met een doos kunt doen. Toch, de dingen die ermee gedaan worden zijn wel nieuw voor hem. Dat is ook niet zo gek. Want hij is pas net twee, en Doos is denk ik een boek dat je ook heel goed met kinderen van drie of vier kan lezen. [en dat blijkt: achterin het boek zit een vel om je eigen doos mee te knutselen. Nog echt te hoog gegrepen voor Pim, maar wel een hele leuke en passende extra voor dit boek].

Aanbevolen? Ja zeker. Pim kreeg dit boek voor zijn verjaardag van een oud-tante. Het was een heel erg raak cadeau.

1Pingbacks & Trackbacks on Kinderboekenweek: Doos van Min Flyte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *