Tijdens de Kinderboekenweek blog ik iedere dag over een kinderboek. Vandaag: Waar is Dribbel? van Eric Hill.

– – – 

Waar is Dribbel? - Eric Hill
Waar is Dribbel – Eric Hill // Vertaald door: Gerda Wijmans-van Dillen // Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Tuurlijk, iedereen kent Waar is Dribbel? van Eric Hill. Het is een klassieker. Ik kocht hem voor Pim omdat ik hem me nog herinnerde uit mijn kindertijd.

Maar is het nog steeds een leuk boek om met je kind te lezen?

Had je me dit een half jaar geleden gevraagd, dan was mijn antwoord niet per se “ja” geweest. Dit was niet het favoriete flapjesboek van Pim. De kiekeboe-boekjes die ik met hem las waren veeleer favoriet en ik dacht dan ook dat dit misschien indertijd een nieuw en mooi boek was, maar dat het inmiddels misschien niet meer de beste in zijn soort was.

Als we Waar is Dribbel lazen vermaakten we ons altijd wel, maar het voelde toch altijd een beetje onaf. Ook al hadden we er inmiddels een heel ritueel omheen. Ieder dier maakt een geluid. Bij de krokodil hoort een hand die in z’n bil bijt, etcetera. Ja, vermakelijk, maar fantastisch?

Nou is de beste in zijn soort zo’n claim die ik sowieso niet wil maken. Toch wil ik inmiddels mijn mening ietwat bijstellen. Waar is Dribbel? wordt namelijk wel erg vaak tevoorschijn gehaald door Pim als hij mag kiezen welk boekje we gaan lezen. En hij vindt hem nú met 2 jaar leuker dan een half jaar geleden. Misschien juist omdat hij hem inmiddels uit zijn hoofd kent en dus bij ieder deurtje precies weet wie er tevoorschijn gaat komen en dat het liefste al tijdens het openmaken van een flapje zegt? Herhaling als key zeg maar. En ik denk echt dat dit boekje het van de herhaling moet hebben.

Bottom-line: Waar is Dribbel? is nog steeds niet mijn favoriet. En ook niet per se die van Pim. Maar op die momenten op een dag dat hij eventjes tussendoor wil bijkomen is dit wel het boek dat hij graag pakt. Herhaling en herkenbaarheid werken juist op die momenten perfect. Kortom: Niet voor niets een klassieker.

– – –

Waar is Dribbel? maakt deel uit van de 1001 kinderboeken lijst en valt daarmee binnen mijn Kinderboeken Project.

2Pingbacks & Trackbacks on Kinderboekenweek: Waar is Dribbel? van Eric Hill

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *