Tijdens de Kinderboekenweek blog ik iedere dag over een kinderboek. Vandaag: Mama Kwijt van Chris Haughton.

– – –

Mama Kwijt - Chris Haughton
Mama Kwijt – Chris Haughton // Uitgeverij: Gottmer

 

Mama Kwijt is een prentenboek over een uiltje dat uit het nest van haar moeder valt. Met hulp van Eekhoorn gaat Kleine Uil op zoek naar Mama: “Ze is heel groot” (Nee, geen beer), “Ze heeft puntige oren” (Nee, geen konijn), “Ze heeft grote ogen” (Nee, geen kikker).

Dit boek was een instant favoriet van Pim. Al vanaf dat hij een jaar was ongeveer. Maanden lang lazen we het boek iedere dag. En nu, een jaar later, lezen we hem nog steeds geregeld.

Wat maakt het zo aansprekend? Ik denk de prachtige tekeningen. De beschrijvingen en de “nee, dat is niet mijn mama” momenten. Het fijne lieve einde (alles komt natuurlijk goed!) en het cyclische karakter van het boek (het einde sluit aan op het begin). Oh, en je kunt als ouder de beschrijvingen van mama uitbeelden, wat meteen tot meer interactie leidt en ook nog eens begrippen als groot en klein, oren en ogen, naar voren brengt.

Ja, na maandenlang dit boekje te lezen wordt je er als ouder misschien wat moe van, maar eigenlijk eigenlijk is het ook gewoon een fantastisch boek.

– – –

Mocht Mama Kwijt nu ook bij jullie een favoriet worden, dan zijn er gelukkig nog twee andere boeken van Chris Haughton waar je naar kunt uitwijken:

sttt-we-hebben-een-planSttt! we hebben een plan: Dit boekje over 4 mannetjes die steeds proberen een vogel te pakken “Een, twee, drie…NU!” werkt gedeeltelijk volgens hetzelfde principe als Mama Kwijt. Zelfde mooie tekeningen ook. Toch is het verhaaltje wat langer en vraagt het dus meer van een kind. Niet per se voor vanaf 1 jaar dus. Tegelijkertijd: Pim vindt ook dit boek prachtig om te lezen.

stoute-hondStoute Hond! Ja, na 2 succesnummers ga je op zoek naar nog een boek van Haughton. Deze gaat over een hond die allemaal stoute dingen doet als zijn baasje van huis gaat. Wellicht is het omdat wij geen hond hebben en Pim ze vooral eng vindt, maar dit boekje werkte echt niet bij ons. Jammer.

2Pingbacks & Trackbacks on Kinderboekenweek: Mama Kwijt van Chris Haughton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *