Afgelopen zondag zag ik singer-songwriter Emmy the Great voor het eerst live. Ik ontdekte haar muziek ooit via internetvrienden in het Verenigd Koninkrijk en was vrij snel verkocht. Dat was niet zo moeilijk: vrouwelijke singer-songwriters die mooie melodieën en een melancholische sfeer combineren met slimme teksten en een tikkeltje feminisme vallen precies in mijn straatje.

Haar muziek doet niet zoveel op het Europese vasteland en het duurde dan ook lang voordat ik haar een keertje live kon zien, maar gelukkig viel het allesbehalve tegen! Het was zelfs een van de fijnste concerten waar ik de afgelopen jaren geweest ben. De opbouw van de show was goed, haar stem was uitstekend en ze had een prettige, vriendelijke stage presence (altijd een belangrijk punt als ik favoriete artiesten live zie, vind ik).

Emmy the Great 5liedjes

Ben je nieuwsgierig naar Emmy the Great (ik vind eigenlijk dat je dat wel zou moeten zijn) en heb je geen idee waar je moet beginnen? Hieronder geef ik vijf van mijn favoriete liedjes. Het was moeilijk om een selectie te maken, en over een week denk ik er vast weer anders over, maar dit geeft wel een mooie dwarsdoorsnede denk ik.

  • Paper Forest (In the Afterglow of the Rapture): Misschien wel mijn favoriete liedje van Emmy the Great en tijdens het concert ook publieksfavoriet. Als je nergens anders tijd voor hebt, luister dan in ieder geval dit liedje.
  • Swimming Pool (with Tom Fleming): Dit is het eerste nummer van haar derde plaat “Second Love”. De plaat is iets elektronischer en dromeriger dan de voorgaande twee, maar het atmosferische van de liedjes vind ik toch wel weer erg fijn.
  • We Almost Had a Baby: Liedjes met teksten met scherpe randjes: check! Zo’n liedje over een jongen waar je heerlijk je verdriet en frustraties en je kleine wraakgevoelens in kunt herkennen.
  • A Woman, A Woman, A Century of Sleep: Eigenlijk is heel Virtue de moeite van het luisteren waard, maar dit is denk ik een van de favoriete nummers van die plaat. Ook hierin weer een mix van melodie, tekst en feministische kritiek.
  • Trellick Tower: Een andere zwak van mij bij singer-songwriters: liedjes die kritisch over omgang met en paternalistische machtsverhoudingen in geloof gaan, zonder het geloof zelf per se aan te vallen. Prachtig nummer.

Bonus:

  • (Don’t Call Me) Mrs. Christmas (with Tim Wheeler): Dit valt een beetje buiten de nummers hierboven, maar iedere kerst is dit nummer weer favoriet van mij. Tongue-in-cheek kerstliedjes van Emmy the Great en de zanger van de band Ash. Het hele album This Is Christmas zet ik trouwens altijd graag op in December.

Mocht ik je hebben weten te overtuigen om naar Emmy the Great te luisteren, laat me dan vooral even weten wat je ervan vond! Kende je Emmy the Great al, dan ben ik natuurlijk nieuwsgierig wat jouw favoriete nummers zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *