kokenvoorjebaby

Ik weet nog hoe nerveus ik was toen ik mijn zoontje voor het eerst vaste voeding kon gaan aanbieden. We hadden besloten te wachten tot 6 maanden, om tot die tijd volledig borstvoeding te geven, maar moesten noodgedwongen toch twee weken eerder met hapjes beginnen: ik had een fikse borstontsteking die (naar later bleek) maar niet echt over ging en ons zoontje kwam niet genoeg aan. Daarmee vervloog ook enigszins de optie waarmee we eerder wel gespeeld hadden: Rapley. Er leek namelijk geen tijd om rustig te wennen aan grote stukken en volledige borstvoeding zat er niet helemaal meer in.

Ja, ik volgde het advies van het consultatiebureau op, maar was wel ietwat sceptisch. En dus begon ik als een gek kookboekjes voor baby’s te bekijken. De keuze is online enorm, maar valt in de winkels vaak wat tegen. Uiteindelijk heb ik 3 boekjes gekocht. Omdat de wereld van informatieve babyboeken nogal een doolhof kan zijn, hier mijn ervaring met deze drie boeken. Inmiddels zou ik -denk ik- een andere selectie gemaakt hebben. Ook zijn er een aantal nieuwe titels/heruitgaves op de markt die ik hoop over een jaar of wat te bespreken (als we ervaring hebben met baby nummer twee). Maar de genoemde titels zijn degenen waaruit ik de eerste 6 maanden van vaste voeding voor ons zoontje inspiratie heb gehaald.Hapje, Hapje! - Pia en Pit Becker

Hapje, Hapje! Gezond Koken voor Baby’s en Peuters van Pia en Pit Becker
De Lantaarn, 2013

Over dit boekje kan ik, vrees ik, heel kort zijn. Ik vond ‘m erg tegenvallen en heb het dan ook niet of nauwelijks gebruikt.

De recepten tot 11 maanden bestaan eigenlijk allemaal uit enkelvoudige instructies. Of het nu om wortelpuree, pastinaakpuree of courgettepuree gaat in het geval van groenten, of appel en abrikozenmoes voor fruit: eigenlijk is de bereiding gelijk (en dat staat er soms ook letterlijk). Consequentie is dat dit boek pagina’s vult met recepten die eigenlijk op hetzelfde neerkomen en ook wat ongeïnspireerd zijn.

Daarbij komt nog dat ik vind dat er wel erg lang op gepureerde en geprakte hapjes wordt ingezet. Met 13 maanden hoeft niet alle vlees/groente/graan meer geprakt te worden, en zeker niet allemaal door elkaar gehusseld.

Het boek maakt onderscheid tussen borstkinderen en fleskinderen. De eerste beginnen iedere nieuwe smaak een maand later dan de laatste. Ergens wel begrijpelijk, omdat het boek er van uit gaat dat kinderen die flesvoeding krijgen eerder bijvoeding nodig hebben. Maar soms doet het ook wat onlogisch aan: waarom zou je, zoals het schema adviseert, een zeven maande oude baby die borstvoeding krijgt, rond 3 uur flesvoeding gaan geven als je de borstvoeding nog niet wilt afbouwen?

Het boek komt over het algemeen wat conservatief over: érg voorzichtig met wat je baby’s wel mag geven en ook erg voorzichtig in het introduceren van eten met structuur.

Wellicht moet ik Hapje, Hapje nog een kans geven voor de recepten vanaf 18 maanden..


Het Baby Kookboek - Sharon van Wieren

Het Baby Kookboek: Koken voor je baby: makkelijk en gezond van Sharon van Wieren
Terra, Tiende druk: 2013

Dit compacte boekje gebruikte ik in de eerste paar maanden heel veel. Ik vond vooral de lange inleiding met specifieke aandacht voor borst en flesvoeding, de introductie van hapjes, informatie over voedingsstoffen, allergieën, en het klaarmaken en bewaren van voeding erg fijn. Zo heeft het een algemeen schema voor hoe lang ieder voedingsmiddel in de vriezer kan bijvoorbeeld, ideaal!

Het probleem dat ik met Hapje, Hapje had wordt hier omzeild door bijvoorbeeld een algemene bereidingswijze van fruithapjes te geven en daarbij dan een lijst van mogelijke varianten en latere combinaties te geven. Die combinaties worden steeds meer uitgebouwd naar kleine maaltijdjes die sterk lijken op “gewoon” avondeten (en ik vermoed ook wat er in potjes wordt aangeboden).Ook staan er recepten in die ik zelf niet direct had bedacht om aan een baby van 9 maanden te geven en daardoor doet het geheel wat completer en avontuurlijker aan.

De recepten zijn ingedeeld naar voedselgroep. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor fruit en groente, maar ook secties voor vlees, kip, vis, ei, pasta, graansoorten, soep, etcetera. Enerzijds maakt dit het boek wat onoverzichtelijk: ieder soort eten bevat weer hapjes voor vanaf 6 tot 12 maanden. Anderzijds vond ik het soms wel erg handig: ik ben zelf vegetariër en kon zo selectief niet iedere dag vlees aanbieden.

Wel had ik ook met dit boek soms problemen, en dan voornamelijk met het feit dat ze vrij vanzelfsprekend dingen als roosvicee en liga toevoegen aan bijvoorbeeld de fruithapjes. Dit is een kwestie van smaak en ik ben hierin vrij principieel, maar ik ben er steeds van uit gegaan dat ik mijn kinderen liever niet laat wennen aan extra zoetigheid als het niet nodig is.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik na maand 8 of 9 dit boekje eigenlijk nauwelijks meer ingekeken heb. Het is dat ik het net weer uit de kast trok om dit te schrijven. Wellicht probeer ik binnenkort wel een aantal van de 12+ recepten. Je weet nooit, misschien helpt het bij mijn soms wat eigenwijze eter.


De Beste Recepten voor Baby's - Renée Elliott

De Beste Recepten voor Baby’s, Peuters en Kleuters van Renée Elliott
Veltman Uitgevers, 2010

De voorkant en de titel van dit boek zijn niet echt spraakmakend. En dat is jammer, want ik heb het erg veel gebruikt.

Renée Elliott is een fervent voorstander van biologische en bewuste voeding. Daarom past dit boek denk ik ook meer bij ouders die zichzelf in die hoek plaatsen dan bijvoorbeeld Het Baby Kookboek . Het maakt ook dat sommige ingrediënten wat lastiger voorhanden zijn en dat er voor de bereiding van peulvruchten en granen veel tijd opzij gezet moet worden in verband met het weken en koken.

Maar het boek heeft ook veel voordelen: juist doordat het inzet op bewust en biologisch eten wordt er vanaf het allereerste begin een grote hoeveelheid variatie in voedingsstoffen geboden. Ik geef toe: dingen die ik voor mezelf nog nooit gemaakt had heb ik aan mijn zoontje van 7 maanden voorgezet – en vaak zonder problemen. Ik vond dit een groot pluspunt, want ik wilde ons kindje het liefst aan zoveel mogelijk smaken laten wennen in zijn eerste jaar.

Ook dit boek geeft netjes aan hoe lang iedere bereid recept bewaard kan worden in de koelkast en in de vriezer.  En door het uitgangspunt van het boek wordt er niet heel veel aandacht geschonken aan het zoeten van allerlei eten, en zeker niet door roosvicee e.d.

Kortom: uiteindelijk is dit het boek van mijn voorkeur geworden. Ik vond er veel in dat enorm bruikbaar was, hoewel ik zelf niet helemaal genoeg thuis ben in de bewuste voeding om alles direct ook om te zetten in een dagelijks eetpatroon voor mezelf. Toegegeven: ik denk nog iedere keer dat ik het boek weer even oppak: als ik nu eens de recepten voor vanaf 2 jaar maak, dan kunnen we die ook goed in onze eigen menu’s inpassen.

Wel goed om te melden overigens: ook dit betreft een vertaling. En hoewel ik er veel minder van merkte dan bij Hapje, Hapje, zie je wel een niet-typisch-Nederlands eetpatroon terug: weinig broodjes tussen de middag, en veelal een dubbele warme maaltijd of salade. Ik heb daar geen problemen mee, maar wel het vermelden waard.

Dit boek loopt tot aan de basisschool leeftijd, waarbij korte adviezen worden gegeven over hoe lunchtrommels zo gezond mogelijk te houden e.d. Ik hoop dan ook dat ik er de komende jaren nog iets aan ga hebben.Dan rest de vraag hoe nuttig baby kookboeken zijn. Immers, kan niet iedereen bedenken dat je banaan prakt of broccoli gaar kookt en vervolgens fijnmaalt? Deels is dit inderdaad zo, maar ik vond het toch wel erg prettig om wat houvast te vinden in hoe andere moeders daarmee om zijn gegaan. En welke voedingsmiddelen je een kindje onder de één kunt geven. Of welke combinaties goed werken.

Of een baby kookboekje uiteindelijk iets voor jou is, en welk boek je dan het prettigst vindt, is ook deels afhankelijk van eigen voorkeuren in eten. Uiteindelijk paste Elliott’s boek het beste voor mij, hoewel ik me ook daar niet 100% aan vast hield.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *