cat-boeken
1001 Children’s Books You Must Read Before You Grow Up // Universe Publishing, 2009

Toen ik anderhalf jaar geleden beviel van ons zoontje zag ik het meteen helemaal voor me: ik zou me vanaf nu verdiepen in kinderboeken. Ach, laten we eerlijk zijn, eigenlijk droomde ik daar al jaren over.. als ik ooit zwanger zou worden, dan zou ik me meteen op de kinderboeken storten.

En ik had ook direct een project voor ogen: De lijst van 1001 Kinderboeken. Je bent misschien bekend met de volwassenen editie van 1001 Boeken Die Je Gelezen Moet Hebben. Zo’n eindeloze lijst van boeken die je zou moeten kennen. Inmiddels is er geloof ik een 4e aangepaste editie verschenen. Minder bekend is het zelfde idee van een lijst voor kinderboeken: 1001 Children’s Books You Must Read Before You Grow Up.

Ook de volwassenen editie heeft zo zijn aantrekkingskracht voor mij. Zo af en toe ben ik zelfs super gemotiveerd om echt inspanning te tonen een groter aantal van de daar genoemde boeken te lezen, hoewel ik tegelijkertijd ook altijd een hoop kritische kanttekeningen plaats bij de selectie. Ik moet toegeven, ik verlies de lijstjes ook net zo hard weer uit het oog.

Maar 1001 kinderboeken? Dat klinkt toch véél leuker? Hiervan is zover ik weet geen Nederlandse editie verschenen, dus ik doe het met de Engelse. Alleen lees ik dan wel zoveel mogelijk de Nederlandse vertaling.

Ik begon hier – je raadt het al – een jaar geleden enthousiast aan, maar door allerlei omstandigheden ben ik nooit echt begonnen. Nu hoop ik het weer op te pakken. Het boek bestaat uit een aantal leeftijdscategorieën, waarbij per categorie een chronologische volgorde van titels is aangehouden. Mijn doel is deze lijst zo volledig mogelijk door te nemen en eens in de zoveel tijd een update te plaatsen over de gelezen boeken. Ik doe dit door een combinatie van lezen mét mijn zoontje (inmiddels zijn de eerste boekjes in de 0-3 jaren categorie goed voor te lezen aan hem) en alleen: ik wil alvast een blik werpen op de categorieën voor oudere kinderen.

Dus: Het Kinderboeken Project. Een eerste project voor Kleine Notities.

(Overigens is de selectie van kinderboeken natuurlijk totaal niet compleet: veel Engelstalig, alweer een aantal jaren oud, en is er niet altijd evenveel aandacht voor diversiteit. Dus ja, ik hoop naast het lezen van deze lijst ook veel andere kinderboeken te lezen).

2Pingbacks & Trackbacks on Het Kinderboeken Project

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *